Tandkødsbetændelse – hvad gør jeg?
Hvad er tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse er en af de mest almindelige gener, tandlæger støder på. Alle mennesker vil typisk opleve at have tandkødsbetændelse flere gange i løbet af sit liv. Det er i sig selv ganske ufarligt, men det kræver rettidig omhu for at forhindre, at det udvikler sig til paradentose.
Som navnet indikerer er det betændelse i overgangen mellem den blottede del af tanden og tandkødet. Tandkødsbetændelse opstår, når bakterier sætter sig fast i tandkødsranden og på tændernes ru overflade. Tandkødsbetændelse skyldes typisk dårlig mundhygiejne. Det forebygges bedst med en god tandbørstningsrutine og daglig brug af tandtråd.
Hvordan behandles tandkødsbetændelse?
Der skal ikke mere til end et par enkelte dages behandling, før tandkødsbetændelsen går i sig selv. Tandkødet kommer sig, så snart plakken er fjernet. Så har bakterierne sværere ved at slå sig ned. Plak kan du selv være med til at bekæmpe ved at dyrke tandbørstningen både morgen og aften. Hvis børstningen bliver fulgt op med brug af tandtråd eller tandstikkere, har du givet tandkødsbetændelse så ringe kår som muligt.
Du kan til gengæld ikke selv fjerne tandsten. Tandsten er små forkalkninger, der kommer af spyt og bakterier og lægger sig som belægning på tænderne. Det kræver en tandrensning at slippe af med dem. Når du efter et tandlægetjek oplever, at dine tænder føles helt glatte er det netop, fordi du har fået fjernet tandsten.
Symptomer på tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse viser sig typisk ved, at tandkødet er særligt ømt og måske rødt. Ofte vil man også opleve små blødninger fra tandkødet ved berøringer. I enkelte tilfælde vil plak også være synligt som et gult skær på tænderne.
Hvad skal jeg gøre nu?
Hvis du er sikker på eller har mistanke om, at du har tandkødsbetændelse, kan du altid kontakte os og få booket en tid til din behandling. Med en tandrensning hos Gl Kongetand er din tandkødsbetændelse hurtigt fortid.